КАЛЕНДАР  

December 2021
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
   

МИКРОЕЛЕКТРОНИКА  

   

КАЛЕНДАР ДАН ПО ДАН  

   

КРАЈ ДРУГОГ ПОЛ.  

Преостало... (Капа доле!) 22.06.2021 16:30
   

ПРЕВОДИЛАЦ  

   

ШКОЛСКИ МУДЛЕ  

   

СТАТИСТИКА  

Број прегледа чланака
418593
   

ПОДЕЛИ  

FacebookMySpaceTwitterLinkedinPinterest
   

Угледни час из Српског језика и књижевности
одржан 28.05.2019. године

srpski-ugledni 

Лајковачки средњошколци разбили су данас све предрасуде везане за ученике техничких школа. У градској библиотеци у Лајковцу, данас у подне, одржан је Угледни час ученика I/4 лајковачке СТШ ” 17. септембар”. Реч је о одељењу професорке српског језика Весне Мићић, електротехничке струке, који се школују за занимање електро-техничар рачунара. На свој угледни час, средњошколци су као уваженог госта и учесника часа позвали књижевника Радована Бели Марковића. 

Први део часа био је посвећен просветитељима Ћирилу и Методију, оснивачима словенске књижевности и творцима првог словенског писма – глагољице, а други део часа посвећен је књижевнику Радовану Белом Марковићу. 

Наиме, Србија је ове године по први пут обележила Дан Ћирила и Методија, односно Дан словенске писмености и културе као државни празник. Св. Ћирило и Меодије је слава Градске библиотеке Лајковац и лајковачки средњошколци су првобитно имали намеру да данашњи угледни час реализују управо на Дан Ћирила и Методија, односно Дан словенске писмености и културе, али се од те идеје одустало, како се не би реметио протокол славе библиотеке. 

Превасходни циљ врхунски реализованог угледног часа био је да се покаже значај писмености и културе читања. 

По начину и самоуверености са којом су средњошколци дошли, са све паноом на коме је исписана глагољица, било је јасно да овај угледни час обећава. 

О почецима словенске писмености, визионарском раду свете браће Ћирила и Методија надахнуто и сјајно су говорили ученици Анђела Панић, Маша Митровић и Матеја Петронијевић. 

На други део часа ученици су вешто прешли читањем одломка из Радованове “Лиминације у Ћелијама”, потом су реализовали својеврсну анкету током које су ученици говорили о томе које су им омиљене књиге и писци, након чега је уследио разговор са књижевником и пригодна књижевникова беседа ученицима. 

Радован Бели Марковић био је видно приметно позитивно изненађен ентузијазмом лајковачких средњошколaца, њиховим познавањем теме, бистрином ума и слободом у наступу и комуникацији. 

Средњошколци су књижевника питали пуно тога, а Радован Бели Марковић је стрпљиво и помно одговарао на сва њихова питања, настојећи да им што више каже и у што више ствари их упути. 

Стицао се утисак, да ово никако није само један врсни угледни час, већ и степеница у одрастању и формирању личности,оценили су једногласно његови реализатори. 

Угледном часу у лајковачкој библиотеци, поред средњошколаца и књижевника, присуствовала је наравно и изузетно свом послу и ваннаставним активностима посвећена професорка српског језика Весна Мићић, као и директорка школе Косана Грчић са сарадницима.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Припремила: Весна Мићић

Објавила: Милијана Петровић 

Подели
   

ПРИЈАВА  

   
   

НА ВЕЗИ  

Ко је на мрежи: 20 гостију и нема пријављених чланова

   
Научи се од мудријег - то ти је велика корист. И научи другог - то ти је велика задужбина. Доситеј Обрадовић.
   

НОВО - СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Написао milijanap
okc-feb-20Зимска понуда ОКЦ семинара Тим ОКЦ припремио је 34 акредитована семинара у зимском термину. Заступљене су све компетенције:  К1 - ужа стручна...
Написао crnadama
pioneers19Плаћена радна пракса у Европи Програм Pioneers  into Practice је међународни програм професионалног развоја, намењен људима који су...
   

ОБАВЕШТЕЊА

Написао milos
svetosavski-literarni-konkursСветосавски литерарни конкурс Драги наши, Обавештавамо Вас да је жири изабрао најлепше радове који су пристигли на Светосавски литерарни конкурс...
Написао milos
skolska-slava-2020-2021Упркос овој тешкој години наши ученици су показали велико интересовање за такмичење поводом Светосавског литерарног конкурса организованог у Културном...
   

НОВО - НАУКА И ТЕХНИКА

Написао admin
google-chrome-nadmasio-microsoft-explorerGoogle Chrome по први пут претекао Internet Explorer Googleov претраживач Chrome дефинитивно је скинуо са трона супарнички Microsoftov Internet Explorer...
Написао
windows7podrskaМИKРОСОФТ УКИДА ПОДРШКУ ЗА WINDOWS 7 Компанија Миkрософт је издала обавештење у којој је објашњено како стандардна подршка за Windows 7 се укида 15....
   

ФЕЈСБУК

   

ПОДАЦИ О ШКОЛИ

Адреса: Средња школа "17. септембар",

              Вука Караџића 19, 14224 Лајковац

тел./факс: (+381) (14) 3431-145

ПИБ: 101344404

Матични број школе: 07283911 

Жиро рачун: 840-945660-10

   
© Средња школа ,,17. септембар" Лајковац 2013