КАЛЕНДАР  

January 2022
Mo Tu We Th Fr Sa Su
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
   

МИКРОЕЛЕКТРОНИКА  

   

КАЛЕНДАР ДАН ПО ДАН  

   

КРАЈ ДРУГОГ ПОЛ.  

Преостало... (Капа доле!) 22.06.2021 16:30
   

ПРЕВОДИЛАЦ  

   

ШКОЛСКИ МУДЛЕ  

   

СТАТИСТИКА  

Број прегледа чланака
424506
   

ПОДЕЛИ  

FacebookMySpaceTwitterLinkedinPinterest
   

Такмичења

Европска недеља програмирања -
EU Code Week 2021
9 - 24. октобар 2021.

EU-Code-Week-2021

У Европској недељи програмирања промовишу се креативност, решавање проблема и сарадња, кроз програмирање и друге технолошке активности. Циљ манифестације је да се програмирање учини видљивијим, да се покаже младима, одраслима и старијима како се оживљавају идеје помоћу кода, да се демистификују ове вештине и да се окупе и мотивишу људи да уче.

У овогодишњој кампањи учествовало је 79 држава, са 76405 догађаја. Србија је на 26. месту, са 221 активности. Ми смо, кроз предавања и радионице, са ученицима другог и трећег разреда, електротехничарима рачунара и економским техничарима, реализовали шест догађаја:

О значају манифестације говорила је Милијана Петровић, наставник програмирања, која је уједно и организатор манифестације у школи, ментор ученицима, предавач и аутор ове објаве.

Подели

Global Math Project
Global Math Week: Oct 10 - 17

GMP-2021

У светској недељи математике учествовало је преко шест милиона ученика из око 150 земања. Глобални математички пројекат, на тему "Тачке које експлодирају - Exploding Dots", обележили смо, традиционално, са ученицима трећег разреда, електротехничарима рачунара. На сајту организатора налази се колекција лекција, усклађених са планом и програмом математике и других предмета. Експлодирајуће тачке су постале глобални математички феномен у коме је положај тачке представљен разним визуелним причама. Поред наставних садржаја, приказани су занимљиви нерешени истраживачки проблеми, који још увек збуњују математичаре.  

Помоћу Google Meet-а, који је одржан 12.10.2021, наши ученици приказали су две презентације:

  • "Позициони бројевни системи" - Ана Панић, Лука Живановић и Јелена Радовановић;
  • "Бинарна аритметика" - Анита Мојић и Матија Андрић.

Догађај је припремила и објавила Милијана Петровић, наставник програмирања, ментор ученицима и званични амбасадор Глобалног математичког пројекта.  

Подели

Cloud Computing - Рачунарство у облаку
11. јун 2021.

Ово је једно у низу предавања које има за циљ промовисање Кампање о развоју STEM-a (The STEM Discovery Campaign). Одржао га је др Милан Милановић, наш бивши ученик, специјалиста за софтверску архитектуру и Cloud у швајцарској фирми Zühlke Group.

Своје предавање је започео цитатом Satya Nadella из компаније Microsoft: „Mobile First, Cloud First“, алудирајући на то да већина садржаја које конзумирамо иде преко телефона, а да све што тај телефон добија и приказује долази из Cloud-а. У наставку предавања др Милановић је објаснио ову технологију, која се огледа у следећем: 

Cloud је технологија која је великом броју организација и компанија омогућила дигиталну трансформацију. Ова технологија раније је била доступна само појединим фирмама, а данас је доступна малим стартап фирмама и великим гигантима. Неки видови ових технологија датирају од 60-тих година прошлог века, а озбиљније бављење Cloud–ом започео је Amazon, 2006. године. Код нас се појавила пре око десет година и временом се показало да су ови сервиси најоптималнији економски модел, као алат за бољи профит. Подразумева дељену структуру коју може да користи више корисника, као један вид услуга. У ствари, то су пословне апликације које фирме не морају да купују и да инвестирају у њихову инфраструктуру, системе безбедности података, развој и друго. На тај начин, фирме добијају готову ИТ услугу и решавају проблем људских ресурса за те послове преко тзв. Data центара. Платформе које пружају Cloud услуге веома су поуздане по питању безбедности података и верификоване од надлежних домаћих и светских организација. Оне пружају резервне копије података, тзв. backup и то даје сигурност компанијама у смислу упада хакера у систем, или због других начина губљења података. Disaster recovery пружа опоравак од нпр. природних катастрофа, тако што враћа приступ и функционалност ИТ инфраструктури. У времену пандемије ово решење је многим компанијама омогућило да опстану.

Надаље, др Милановић је говорио о свим бенефитима оваквих сервиса, њиховим типовима, функцијама за извршавање одређених догађаја, базама података, IoT сервисима и др. На крају је приказао демо верзију о коришћењу Cloud-а.

Предавања и разговор са др Милановићем можете погледати у видео запису:

  

Вебинар је припремила и реализовала Милијана Петровић, званични амбасадор Scientix-а за Србију, која је и аутор ове објаве.

Подели
   

ПРИЈАВА  

   
   

НА ВЕЗИ  

Ко је на мрежи: 12 гостију и нема пријављених чланова

   
Научи се од мудријег - то ти је велика корист. И научи другог - то ти је велика задужбина. Доситеј Обрадовић.
   

НОВО - СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Написао milijanap
okc-feb-20Зимска понуда ОКЦ семинара Тим ОКЦ припремио је 34 акредитована семинара у зимском термину. Заступљене су све компетенције:  К1 - ужа стручна...
Написао crnadama
pioneers19Плаћена радна пракса у Европи Програм Pioneers  into Practice је међународни програм професионалног развоја, намењен људима који су...
   

ОБАВЕШТЕЊА

Написао milos
svetosavski-literarni-konkursСветосавски литерарни конкурс Драги наши, Обавештавамо Вас да је жири изабрао најлепше радове који су пристигли на Светосавски литерарни конкурс...
Написао milos
skolska-slava-2020-2021Упркос овој тешкој години наши ученици су показали велико интересовање за такмичење поводом Светосавског литерарног конкурса организованог у Културном...
   

НОВО - НАУКА И ТЕХНИКА

Написао admin
google-chrome-nadmasio-microsoft-explorerGoogle Chrome по први пут претекао Internet Explorer Googleov претраживач Chrome дефинитивно је скинуо са трона супарнички Microsoftov Internet Explorer...
Написао
windows7podrskaМИKРОСОФТ УКИДА ПОДРШКУ ЗА WINDOWS 7 Компанија Миkрософт је издала обавештење у којој је објашњено како стандардна подршка за Windows 7 се укида 15....
   

ФЕЈСБУК

   

ПОДАЦИ О ШКОЛИ

Адреса: Средња школа "17. септембар",

              Вука Караџића 19, 14224 Лајковац

тел./факс: (+381) (14) 3431-145

ПИБ: 101344404

Матични број школе: 07283911 

Жиро рачун: 840-945660-10

   
© Средња школа ,,17. септембар" Лајковац 2013