КАЛЕНДАР  

January 2021
Mo Tu We Th Fr Sa Su
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
   

МИКРОЕЛЕКТРОНИКА  

   

КАЛЕНДАР ДАН ПО ДАН  

   

КРАЈ ПРВОГ ПОЛ.  

Преостало... 31.01.2019 16:30
   

ПРЕВОДИЛАЦ  

   

ШКОЛСКИ МУДЛЕ  

   

СТАТИСТИКА  

Број прегледа чланака
353153
   

ПОДЕЛИ  

FacebookMySpaceTwitterLinkedinPinterest
   

Такмичења

Skype a Scientist 
Разговор са научником
4.12.2020. године

   

Захваљујући подршци Scientix заједнице за научно образовање у Европи и European Schoolnet Academy, успели смо да организујемо и обавимо разговор са научником Аленом Југиновићем, неуробиологом са Харварда. Тема интервјуа била је: "Истраживања о ефектима штетности лишавања сна на здравље људи", али је професор Југиновић одржао и мотивациона предавање нашим ученицима и колегама о свом развојном путу и уласку у свет науке и истраживања.

Наши ученици показали су велико интересовање за ову тему и постављаки су научнику разна питања: о квалитету сна, ефектима сна, које су појаве узроковане недостатком сна и многа друга.

Значајно је и то што су колеге из наше школе и из других градова могли да се упознају са Scientix заједницом за научно образовање у Европи од колеге амбасадора Далибора Тодоровића из Ниша. О значају European Schoolnet Academy и курсевима који су доступни наставницима, говорила је Милијана Петровић, организатор догађаја. Такође, она је указала на СТЕМ кампање које у школи реализује неколико година за редом и о подизању научне свести код ученика.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Припремила и објавила: Милијана Петровић 

Подели

Европска недеља програмирања - EU Code Week
10 - 25. октобар 2020.

participation-2019

EU Code Week је манифестација која промовише креативност и сарадњу у решавању проблема, кроз програмирање и друге технологије. Основна идеја је да се програмирање учини доступним младим и старијим особама, да стекну вештине и да се мотивишу да уче. Са приложене слике види се да су напори током кампање у 2019. години били успешни и да се сваке године повећава број учесника и догађаја.

Ми смо се придружили EU Code Week-у 2014. године (годину дана после њеног оснивања) и сваке године одржимо неколико догађаја у којима промовишемо програмирање, информационе технологије и рачунарску писменост. Ове године смо се уписали на мапу са четири онлајн догађаја у којима су учествовали ученици другог и трећег разреда, електротехничари рачунара и економски техничари:

 Школи је уручен сертификат за учешће у догађају:  

EU-Code-Week-SŠ-Lajkovac

Организатор догађаја, ментор ученицима и предавач је Милијана Петровић.

Припремила и објавила Милијана Петровић.

Подели

Global Math Project 2020
Global Math Week: Oct 10 - 17

GMP2020

И ове године није изостало наше учешће у Глобалном математичком пројекту у Светској недељи математикеПодржало га је око шест милиона ученика, наставника и ентузијаста који воле математику, из око 150 земаља широм света. На сајту организатора доступне су лекције из мамтематике, које су усклађене са планом и програмом наставе и учења. Такође, постоје и видео записи, квизови, игрице и други ресурси, који ученицима дају могућност истраживања и учења кроз игру.

Ми смо обрадили тему: "Тачке које експлодирају - Exploding Dots", са ученицима трећег разреда, електротехничарима рачунара. Ову визуелну причу о "вредности места" на занимљив начин промовише један од оснивача пројекта James Tanton, повезујући је са нерешеним истраживачким питањима која збуњују математичаре до данас. Наши ученици припремили су следећа предавања:

  • Позициони бројевни системи, припремиле су и презентовале Виолета Петровић и Маша Митровић

  • Бинарна аритметика, припремили су и презентовали Марко Мацура и Алекса Милијановић.

Догађај је обележен онлајн, уз помоћ апликације Google Meet. Поред ученика, догађају је присуствовао Мирче Котур, наставник електро праксе. Организацију, припрему и објаву, урадила је Милијана Петровић, наставник Програмирања, ментор ученицима и амбасадор Глобалног математичког пројекта. 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА 

Подели
   

ПРИЈАВА  

   
   

НА ВЕЗИ  

Ко је на мрежи: 3 гостију и нема пријављених чланова

   
Научи се од мудријег - то ти је велика корист. И научи другог - то ти је велика задужбина. Доситеј Обрадовић.
   

НОВО - СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Написао milijanap
okc-feb-20Зимска понуда ОКЦ семинара Тим ОКЦ припремио је 34 акредитована семинара у зимском термину. Заступљене су све компетенције:  К1 - ужа стручна...
Написао crnadama
pioneers19Плаћена радна пракса у Европи Програм Pioneers  into Practice је међународни програм професионалног развоја, намењен људима који су...
   

ОБАВЕШТЕЊА

Написао milijanap
ocene20Одржан семинар:  "Процењивање и самопроцењивање постигнућа ученика"
Написао crnadama
samoeval471Одржан семинар: "Како унапредити процес самоевалуације у области наставе и...
   

НОВО - НАУКА И ТЕХНИКА

Написао admin
google-chrome-nadmasio-microsoft-explorerGoogle Chrome по први пут претекао Internet Explorer Googleov претраживач Chrome дефинитивно је скинуо са трона супарнички Microsoftov Internet Explorer...
Написао
windows7podrskaМИKРОСОФТ УКИДА ПОДРШКУ ЗА WINDOWS 7 Компанија Миkрософт је издала обавештење у којој је објашњено како стандардна подршка за Windows 7 се укида 15....
   

ФЕЈСБУК

   

ПОДАЦИ О ШКОЛИ

Адреса: Средња школа "17. септембар",

              Вука Караџића 19, 14224 Лајковац

тел./факс: (+381) (14) 3431-145

ПИБ: 101344404

Матични број школе: 07283911 

Жиро рачун: 840-945660-10

   
© Средња школа ,,17. септембар" Лајковац 2013